![]() |
||||||||
home | fibromyalgie | actieplan | over mij | aanvullende informatie |
Delden
|
Oxaalzuurvooral heel erg stijfHeb je fibromyalgie of artrose en heb je veel last van stijfheid? Dan zou het kunnen zijn dat je een allergie of intolerantie hebt voor voedingsmiddelen die oxaalzuur (oxalaat) bevatten. Niet alle gezonde voedingsmiddelen zijn goed voor iedereen. Dit geldt zeker ook voor oxaalzuurrijke producten. Meestal overtreffen de gezondheidsvoordelen van deze producten de nadelen. Maar niet als je er gevoelig voor bent. Oxaalzuur werkt dan als een anti-nutriënt. Het is bekend dat als schapen en runderen teveel oxalaatrijk voer eten ze last krijgen van stijfheid, spierzwakte en dat ze gaan waggelen. Ook nierproblemen kunnen voorkomen, van nierstenen tot complete uitval. Met deze kennis besloot de Britse huisarts Dr. Clare Morrison, die zelf leed aan ernstige fibromyalgie, een dieet uit te proberen dat zoveel mogelijk oxalaatvrij was. Dit betekende dat ze heel veel gezonde producten moest laten staan. Bessen, bonen, amandelen, spinazie, appels, rabarber… allemaal rijk aan oxaalzuur. Zoals ze zelf zei: “meer uit wanhoop dan met enige verwachting, begon ik rigoureus met het schrappen van veel gezonde groente, fruit, bonen en noten”. Haar symptomen verdwenen. Je zou zelf voor een periode van ongeveer 3 of 4 weken de meeste oxaalzuurrijke voedingsmiddelen kunnen laten staan. De belangrijkste zijn: Tip: scoor jezelf op stijfheid voordat je begint hiermee en doe dat nogmaals na 3 of 4 weken. Als je dan flink verbeterd bent dan weet je in welke hoek je het moet zoeken. Veel succes! Durf je het niet aan en wil je meer advies en ondersteuning hiermee? Neem dan gerust contact met me op. Mijn contactgegevens vind je hier. |
Corona
|
Klik hier voor de privacyverklaring. | |||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Nederlands Paramedisch Instituut |