Logo
home fibromyalgie actieplan over mij aanvullende
informatie
 

Delden
-
Winterswijk

Telefoon hoorn 06 289 731 63

 

 


Facebook logo

Oxaalzuur

vooral heel erg stijf


Heb je fibromyalgie of artrose en heb je veel last van stijfheid? Dan zou het kunnen zijn dat je een allergie of intolerantie hebt voor voedingsmiddelen die oxaalzuur (oxalaat) bevatten.

Niet alle gezonde voedingsmiddelen zijn goed voor iedereen. Dit geldt zeker ook voor oxaalzuurrijke producten. Meestal overtreffen de gezondheidsvoordelen van deze producten de nadelen. Maar niet als je er gevoelig voor bent. Oxaalzuur werkt dan als een anti-nutriënt.

Het is bekend dat als schapen en runderen teveel oxalaatrijk voer eten ze last krijgen van stijfheid, spierzwakte en dat ze gaan waggelen. Ook nierproblemen kunnen voorkomen, van nierstenen tot complete uitval.

Met deze kennis besloot de Britse huisarts Dr. Clare Morrison, die zelf leed aan ernstige fibromyalgie, een dieet uit te proberen dat zoveel mogelijk oxalaatvrij was. Dit betekende dat ze heel veel gezonde producten moest laten staan. Bessen, bonen, amandelen, spinazie, appels, rabarber… allemaal rijk aan oxaalzuur.

Zoals ze zelf zei: “meer uit wanhoop dan met enige verwachting, begon ik rigoureus met het schrappen van veel gezonde groente, fruit, bonen en noten”. Haar symptomen verdwenen.

Je zou zelf voor een periode van ongeveer 3 of 4 weken de meeste oxaalzuurrijke voedingsmiddelen kunnen laten staan.

De belangrijkste zijn:
Fruit: aardbeien, frambozen, bosbessen, aalbessen, kruisbessen, bramen, druiven, citroenschil.
Groente: spinazie, andijvie, rabarber, bieten, aubergine.
Noten: amandelen, cashewnoten, pinda’s.
Koolhydraten groep: aardappelen, zoete aardappelen, tarwekiemen, volkoren brood, havermout.
En verder nog: groene thee, zwarte thee, koffie en cacao, bier en alle sojaproducten.

Tip: scoor jezelf op stijfheid voordat je begint hiermee en doe dat nogmaals na 3 of 4 weken. Als je dan flink verbeterd bent dan weet je in welke hoek je het moet zoeken. Veel succes!

Durf je het niet aan en wil je meer advies en ondersteuning hiermee? Neem dan gerust contact met me op. Mijn contactgegevens vind je hier.

Vorige Volgende

Corona

 

 

Op een rijtje

 
  Ik ontvang
5 gouden tips
voor minder pijn en meer energie en krijg regelmatig adviezen
 
  Info-avond/lezing
Grip op fibromyalgie
 
  Ik wil graag een
gratis
adviesgesprek
 
Klik hier voor de privacyverklaring.
 
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten logo VIV logo Zorgkaart Nederland logo Vortex Healing logo Stichting Ortho Health Foundation logo Nederlands Paramedisch Instituut
Nederlands Paramedisch
Instituut