Logo
home fibromyalgie actieplan over mij aanvullende
informatie
 

Delden
-
Winterswijk

Telefoon hoorn 06 289 731 63

 

 


Facebook logo

Spier- en gewrichtspijn


Bij fibromyalgie is één van de eerste symptomen die zich laat zien spier- en gewrichtspijn. Deze pijn kan nogal wispelturig zijn; zwervend van de ene naar de andere plek en erg variërend in heftigheid.

Omdat deze spierpijn zich laat aanvoelen als een pijn die je ook kunt hebben als je griep hebt, kan je je daardoor behoorlijk ellendig voelen.

De spierpijn wordt veroorzaakt door bepaalde bindweefsels (fascia) die als een netje om de spieren en pezen heen zitten en dus door het hele lichaam aanwezig zijn. Deze fascia zijn als een netwerk met elkaar verbonden.  Bij wetenschappelijk onderzoek worden bij fibromyalgie patiënten afwijkingen gevonden in deze weefsels: een ontstekingsachtige toestand, verstrakking, verschrompeling en een slechte doorbloeding. Dit geeft op het bindweefsel zelf een pijnreactie. Maar het gevolg voor de spieren is ook groot: afvalstoffen komen slecht de spier uit en voedingsstoffen komen moeilijk de spier in, wat pijn, verkramping en vermoeidheid kan geven. Omdat de spieren en de pezen en de pees-botaanhechtingen in wezen één functioneel geheel zijn, geeft dit dus niet alleen spierpijn maar ook pijn op de gewrichten, daar de meeste pezen aanhechten vlakbij de gewrichten.

Met speciale bindweefselbehandeling kunnen deze weefsels flink verbeteren. Ook diepe ontspanningstechnieken en zachte stretching hebben invloed op de fascia.

Het fysiek behandelen van pijnlijke gebieden bij fibromyalgie patiënten heeft dus nogal wat kennis nodig. Want het is heel iets anders dan een gewone massage. Als de bindweefsels minder verstrakt zijn, is de hele doorbloeding en stofwisseling van het lichaam beter en de pijn zal waarschijnlijk een stuk minder zijn. Maar het heeft ook invloed op je vermoeidheid omdat de afvalstoffen veel makkelijker afgevoerd kunnen worden. Al met al een reden om regelmatig een therapeut te bezoeken die hierin gespecialiseerd is.

Vorige Volgende

Corona

 

 

Op een rijtje

 
  Ik ontvang
5 gouden tips
voor minder pijn en meer energie en krijg regelmatig adviezen
 
  Info-avond/lezing
Grip op fibromyalgie
 
  Ik wil graag een
gratis
adviesgesprek
 
Klik hier voor de privacyverklaring.
 
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten logo VIV logo Zorgkaart Nederland logo Vortex Healing logo Stichting Ortho Health Foundation logo Nederlands Paramedisch Instituut
Nederlands Paramedisch
Instituut